PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR ?(PDR)
Hızla değişen dünyamızda, meydana gelen bilimsel ve teknolojik yenilikler, toplumsal yaşamı da daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Bunun sonucunda, yeni neslin en iyi yetiştirilmesi, yeteneklerinin israf edilmemesi, hızla değişen dünyaya ve karmaşık toplum yapısına uyumunun en iyi şekilde sağlanması zorunlu hale gelmiştir. Bunun sonucunda PDR hizmetlerinin önemi kavranmış ve tüm dünyada yayılma hızını artırmıştır. Rehberlik; öğrenci kişilik hizmetleri bünyesinde düşünülen ve bireyin, yaşamının çeşitli aşamalarında, gelişimine ve uyumuna etki eden faktörlerin bilinmesi ve onun yerinde kararlar veren dengeli bir kişi olması amacını güden hizmetler bütünüdür. "Rehberlik, bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce, bireye verilen psikolojik yardım" olarak tanımlanır.
REHBERLİK ANLAYIŞINI OLUŞTURAN İLKELER
1-Rehberlikte insana ve onun kendine ilişkin konularda karar verme hakkına saygı esastır. 2-Rehberlik hizmetleri eğitimin ayrılmaz ve tamamlayan bir parçasını oluşturur. 3-Etkili bir rehberlik, bireysel farkları dikkate alan bir eğitim sisteminde gerçekleşir. 4-Rehberlik tüm bireylere yöneliktir. 5-Rehberliğin amacı, bireylerin bir bütün olarak gelişmesine yardımcı olmaktır. 6-Rehberlik hizmetlerinde süreklilik ve gönüllülük esastır. 7-Rehberlik uygulamaları okulun ihtiyaç duyduğu alanlarda yoğunlaştırılır. 8-Rehberlik, planlı, programlı, örgütlenmiş, profesyonel bir düzeyde uygulanmalıdır.
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİĞİN ÖNEMİ
P.D.R´ nin öneminin en iyi şekilde anlaşılabilmesi için amacının kavranması gereklidir. Yani P.D.R´ nin önemi amacında gizlidir. Psikolojik danışmanın en önemli amacı, bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir. Kendini gerçekleştirmekte olan bireyin taşıdığı özellikler aslında, psikolojik sağlığı yerinde olan çağdaş insanda bulunması gereken özelliklerdir. Kendini gerçekleştiren bir insanın özelliklerinin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz; Kendini gerçekleştirmekte olan insan, kim olduğunu gerçekçi bir gözle algıladığı gibi kim olabileceği hakkında daha tutarlı bir görüşe sahiptir. İnsan değerlerine saygı duyar, onları benimser ve geliştirir. Zamanı iyi kullanır, değişmeye ve yeni yaşantılara açıktır, kendini anlar, problemini çözebilme yetisine sahiptir, kendine en uygun seçimleri yaparak gerçekçi kararlar alabilir, kendi kapasitesini en uygun bir düzeyde geliştirir... vb.